Vermoeden van houtworm? Kom snel in actie!

Geplaatst op
Houtworm bestrijden

Al eeuwenlang gebruiken mensen graag hout om producten van te maken. Dit komt mede door de fijne en zachte uitstraling die hout heeft, maar ook het feit dat hout eenvoudig te bewerken is speelt hierbij een grote rol. Een potentieel nadeel van hout is wel dat enig onderhoud nodig is. Het minimale wat je moet doen is in de gaten houden of je houten spullen, meubels of zelfs constructies in orde zijn. Mocht dat niet zo zijn, en mocht het je daarbij bijvoorbeeld opvallen dat er kleine gaatjes in het hout ontstaan of dat er enig houtpoeder onder de meubel ligt, dan is er mogelijk sprake van houtworm. Als je dit vermoedt, dan is het essentieel dat deze houtworm te bestrijden, en het liefst snel. Lees hieronder waarom dat zo cruciaal is.

Ongedierte

Wat zijn de gevolgen van houtworm?

Houtworm, wat in wezen de verzamelnaam is voor de larven van diverse houtwormkeversoorten, staat erom bekend dat ze zich daadwerkelijk in een stuk hout kunnen nestelen. Langzaam maar zeker weten ze zich vretend een weg te banen door het hout. De kwaliteit van hout wordt daardoor aangetast en verzwakt. Uiteindelijk kan zelfs schade ontstaan die niet meer te repareren is. Bij gebruiksvoorwerpen en meubels is vervelend; bij bijvoorbeeld trapconstructies of verdiepingsvloeren zelfs ronduit gevaarlijk. Om die reden kun je niet lang wachten met ingrijpen zodra je de aanwezigheid van houtworm vermoedt.

Beschadiging

Hoe wordt houtworm bestreden?

Er zijn verschillende manieren om houtworm te bestrijden. Het hangt af van de bestrijder en van jouw situatie welke methode het meest geschikt is. Een ecologisch verantwoorde manier is om hittebehandeling toe te passen. Hout impregneren is ook een oplossing waar je lange tijd plezier van hebt. Een iets duurdere maar wel uiterst doeltreffende methode is tenslotte het hout behandelen met gassen.