Soorten noodverlichting

Geplaatst op

Iedereen heeft wel eens noodverlichting gezien. Vooral de nooduitgang bordjes kom je vaak tegen in openbare ruimtes en gebouwen. Er zijn echter meer soorten noodverlichting dan alleen de nooduitgang bordjes. Wanneer je zelf een gebouw in de openbare ruimte bezit, bijvoorbeeld een winkel of een kroeg, zul je goed moeten weten welke soorten noodverlichting er zijn en welke jij nodig hebt. Daarom worden er hier een aantal op een rijtje gezet.

Vervangingsverlichting

Allereerst is er vervaningsverlichting, ook wel stand by verlichting genoemd. Dit is verlichting die aan gaat wanneer de stroom uitvalt. Deze verlichting is natuurlijk niet aangesloten op het stroomnetwerk. Stand by verlichting wordt niet per se uit veiligheidsoogpunt geplaatst, maar zorgt ervoor dat activiteiten doorgezet kunnen worden in het geval van stroomuitval. Vervangingsverlichting zal je niet snel opvallen wanneer je door een ruimte of gebouw loopt, omdat deze dan simpelweg niet aanstaat. 

Noodevacuatieverlichting

De noodevacuatieverlichting is opvallender. Noodevacuatieverlichting wordt geplaatst om mensen in het geval van gevaar of andere calamiteiten zo snel mogelijk de locatie te laten verlaten. Noodevacuatieverlichting komt in een aantal verschillende soorten.

Vluchtrouteverlichting

Allereerst is er de vluchtrouteverlichting. Deze verlichting duidt een vluchtroute en eventuele obstakels op die vluchtroute aan. Vluchtrouteverlichting moet een sterk licht kunnen produceren, zodat het ook in het geval van brand en dus rook nog zichtbaar is en mensen veilig weg van het gevaar kan loodsen. Er zijn dan ook regels rondom vluchtrouteverlichting: binnen 15 seconden moet het de gewenste lichtsterkte kunnen produceren. 

Vluchtrouteaanduiding

Waar vluchtrouteverlichting aangaat bij calamiteiten, moet vluchtrouteaanduiding continu aan blijven. Deze verlichting laat 24 uur per dag de noodroutes zien, zodat mensen weten waar ze naartoe moeten, mocht er een calamiteit plaatsvinden. Omdat deze verlichting dus voortdurend aan moet staan, kan het verstandig zijn te kiezen voor noodverlichting led.

Anti-paniek verlichting

Je kunt je voorstellen dat er paniek ontstaan wanneer er ergens gevaar opdoet. Om te voorkomen dat mensen als kippen zonder kop rond rennen, met gevaar voor nog meer ongelukken, kun je anti-paniek verlichting installeren. Deze verlichting helpt mensen een plaats bereiken van waar ze een vluchtroute kunnen nemen om het gebouw te verlaten. Dit zorgt voor een veiligere evacuatie.

Waar moet je verder aan denken?

Op school leer je dat brand wordt gevoed door zuurstof. Daarom moeten in het geval van een brand uitbraak altijd ramen worden gesloten. Een andere manier om vuur zo min mogelijk zuurstof te geven is een deursluiter. Een deursluiter zorgt ervoor dat een deur na het openen automatisch en direct dichtgaat. Door deze deuren te plaatsen worden ruimtes dus automatisch, maar niet permanent, afgesloten. Als er dan brand uitbreekt hoeft er niet iemand die deur te sluiten om zuurstof te onthouden, maar is dit al het geval. 

Hopelijk kun je met deze informatie je openbare ruimte zo veilig mogelijk maken. Zorg dat je je goed inleest in de regelgeving omtrent noodverlichting, dan komt het helemaal goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *