Infraroodlampen, wat is waar?

Geplaatst op

Over infraroodlampen gaan verschillende verhalen rond. Ook worden er diverse lampen aangeboden die nogal in prijs kunnen verschillen. Waarom kun je het beste kiezen voor Full Spectrum lampen en wat doen die lampen nu eigenlijk? De zin en onzin over de lampen in een duidelijk verhaal.

Waarom geen goedkope lampen?

Over het algemeen zijn goedkope lampen langgolvige infraroodlampen. Deze lampen warmen de ruimte op, maar doen therapeutisch niets. Een goede infraroodlamp heeft de juiste combinatie van verschillende infraroodstralen. Deze zijn prijziger, maar daarentegen duurzamer, omdat ze meer effect hebben en langer meegaan. Een voorbeeld van die goede infraroodlamp is de Full Spectrum lamp.

Is alle infrarood hetzelfde?

Je hebt drie verschillende soorten infrarood: IR-A, IR-B en IR-C. De Full Spectrum lamp heeft de juiste combinatie van deze drie soorten straling. IR-A is de kortgolvige straling, deze zorgt voor snelle opwarming en het positieve effect op je spieren. IR-B is een middengolf, een straling die je ervaart als comfortabel warm. Deze straling zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt. Tot slot IR-C, een langgolvige straling, die maakt dat de omgeving op de juiste temperatuur raakt. Die laatste straling doet niets voor je lijf, maar is wel nodig voor het complete plaatje. 

Magnetron en röntgen, stralen zijn toch stralen?

Infraroodstralen zijn zeker niet hetzelfde als de stralen in een magnetron of een röntgenapparaat. In de infraroodsauna wordt je lichaam langzaam opgewarmd met als doel gerichte warmte te geven en je met een weldadig gevoel de ruimte te verlaten. Kom daar in een magnetron of op de röntgenafdeling maar om! De stralingen zijn geenszins met elkaar te vergelijken. 

UV en infrarood, één pot nat

Hoewel je de weldadigheid van infraroodstraling kunt vergelijken met de warmte van de zon is de straling wel degelijk anders. Zo kun je van Uv-straling flink verbranden, iets wat bij een goede infraroodlamp niet gebeurt. Met een goede infraroodlamp raak je ook niet oververhit. 

Full spectrum voor medisch gebruik?

In het medische circuit wordt ook gebruikgemaakt van infraroodlampen. We hebben het dan over lampen die pure IR-A uitstralen. Inderdaad mogen deze lampen alleen onder medisch toezicht gebruikt worden. Dat is waarom een full spectrum lamp, met de complete mix van de juiste infraroodstralen wel goed is voor bijvoorbeeld spieren en gewrichten, maar niet per se medische lampen zijn. 

Tip: neem ook eens een kijkje op https://www.bastu.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *