28 november 2021

Elektrische vloerverwarming in of op dekvloer

3 min read
visgraat

De tijd dat een elektrische vloerverwarming enkel aangelegd kon worden in een nieuwe vloer is inmiddels wel voorbij. Wil je graag vloerverwarming maar heb je geen zin om hiervoor de gehele tegelvloer of afwerkvloer te verwijderen? Dan zijn er meer dan enkele oplossingen. Wanneer in jouw huis al een tegelvloer of dekvloer is gelegd en je wilt toch vloerverwarming aanleggen, dan kies je voor de elektrische mat die rechtstreeks in de tegellijm of egaline kan worden verwerkt.

Elektrische verwarming aanleggen op bestaande vloer

De elektrische vloerverwarming in de vorm van een mat is speciaal ontwikkeld om over een bestaande tegelvloer of op een reeds aangebrachte afwerkvloer te installeren. De mat die hiervoor gebruikt wordt is circa 4 millimeter dun en kan in de lijmlaag meegenomen worden zonder dat er gesloopt of uitgefreesd hoeft te worden. De mat komt hierdoor vrijwel direct onder de oppervlakte te liggen. 

Efficiënt verwarmen met elektrische verwarmingsmatten

Het grote voordeel van een elektrische vloerverwarming in de vorm van een mat is dat deze een ruimte supersnel en energiezuinig verwarmd. Daarnaast zijn dergelijke verwarmingsmatten zeer eenvoudig zelf te installeren dankzij een uitgebreide handleiding. De vloerverwarming set voor op tegels of afwerkvloer wordt geleverd met een slimme thermostaat die van alle gemakken voorzien is.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming nu precies?

De elektrische vloerverwarming warmt het vloeroppervlak op een efficiënte wijze zeer gelijkmatig op. Doordat een elektrische verwarmingsmat direct onder het vloeroppervlak ligt, warmt de vloer zeer snel en gelijkmatig op tot de gewenste temperatuur die je vooraf instelt met een thermostaat via een App of de display van de thermostaat. Ten opzichte van convectiewarmte is er met vloerverwarming in bijna alle gevallen een voelbaar verschil. Dit komt omdat convectiewarmte de lucht opwarmt en laat circuleren. Daardoor kan het veel langer duren voordat een ruimte comfortabel en merkbaar opgewarmd is. Warme lucht heeft nou eenmaal de eigenschap om op te stijgen waardoor de temperatuur bij het plafond vaak hoger ligt dan op vloerniveau. Bij stralingswarmte vanuit de vloer wordt de warmte direct afgegeven waardoor de ruimte gelijkmatiger en sneller voelbaar verwarmd wordt.

Voordelen van vloerverwarming

Naast dat vloerverwarming werkt via stralingswarmte en dus zorgt voor een aangename warmte bij lagere luchttemperatuur, heeft elektrische vloerverwarming nog andere voordelen. De vloerverwarming wordt bijvoorbeeld geheel verwerkt in de vloer waardoor geen radiatoren zichtbaar zijn. Ook zorgt het voor een betere luchtkwaliteit. Dit komt omdat bij vloerverwarming de luchtcirculatie minimaal is, waardoor er ook minder stof in de lucht hangt. Bovendien is vloerverwarming energiezuinig en zorgt het ervoor dat de vloer nooit meer koud aanvoelt.

Waar kan elektrische vloerverwarming worden toegepast?

Elektrische vloerverwarming kan in vrijwel elke situatie worden toegepast. Denk aan nieuwbouw maar ook bij renovatie en zelfs onder houten vloeren, laminaat en parket.e kunt een elektrisch systeem installeren in bijvoorbeeld de keuken, woon- en slaapkamer, serre, kantoor, hobbyruimte, WC en badkamer. Naast vloerverwarming bestaat er ook plafondverwarming en wandverwarming. Ook wanneer je nooit meer last van beslagen spiegels wilt hebben kun je kiezen voor spiegelverwarming. Wil je meer informatie over het plaatsen van vloerverwarming? Kijk dan eens op vloerverwarmingstore.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *